Topinky s česnekem, se sýrem, nebo s Erős Pistou


Máte rádi topinky? Prostý venkovský lid je konzumoval v minulosti pomÄ›rnÄ› Äasto, byly výborným zdrojem vlákniny a se zeleninovými přílohami Äi s mléÄnými výrobky bájeÄnÄ› chutnaly a pÅ™ispívali ke zdraví, vitalitÄ› a psychické pohodÄ›. Topinky lze doporuÄit každému, kdo se zajímá o zdravou výživu, a je to jedna z možností, jak si vylepÅ¡it jídelníÄek i tehdy, jste-li zastánci vegetariánské Äi veganské stravy.

Topinky v topinkovaÄi

Milovníci topinek zaplesají

NejzdravÄ›jší topinky si pÅ™ipravíte z celozrnného, nejlépe kváskového chleba, a to pouze v topinkovaÄi. Smažením na oleji budou hodnÄ› kalorické, i když panenský olivový olej jim dodá výraznou chuÅ¥ a nÄ›které živiny. Velmi pak záleží na tom, jak topinky dochutíte. První možností je syrový Äesnek, ale ten nedÄ›lá nÄ›kterým lidem dobÅ™e. Topinky lze namazat sýrem Äi pomazánkovým máslem, anebo na nÄ› využít pravou maÄarskou ErÅ‘s Pistu.

Co se skrývá pod tímto tajemným názvem? Je to jedna z maÄarských koÅ™enících smÄ›sí a mnozí lidé ví, že MaÄaÅ™i jsou opravdoví gurmáni, a že dovedou kombinovat suroviny ÄistÄ› přírodního původu tak, aby pokrmy byly dobÅ™e stravitelné, výživné a chutné. MaÄarsko je zemí ovoce a zeleniny a právÄ› zelenina hraje hlavní roli u vÄ›tÅ¡iny místních specialit.

MaÄarská krajina u Balatonu

ErÅ‘s Pista se vyrábí z Äerstvé, velmi pálivé Äervené papriky, která se v této oblasti pÄ›stuje již po staletí. Paprika v ní tvoří nejvÄ›tší podíl, zbytek je pouze sůl, přírodní zahuÅ¡Å¥ovadlo a antioxidaÄní a konzervaÄní látky (kyselina citronová a sorban draselný). Pista má kaÅ¡ovitou konzistenci, takže jí lze potírat na topinky přímo, nebo jí pÅ™idávat do pálivých pomazánek.

Co byste ovÅ¡em mÄ›li vÄ›dÄ›t, je fakt, že se jedná o výrobek dovážený přímo z MaÄarska, které je pÄ›stitelskou velmocí s vynikající jakostí vÅ¡ech vypÄ›stovaných plodin. A pokud si tuto skuteÄnost chcete ověřit, vydejte se tam tÅ™eba na dovolenou k Balatonu, urÄitÄ› nebudete svého rozhodnutí litovat.