Topinky s česnekem, se sýrem, nebo s Erős Pistou

Máte rádi topinky? Prostý venkovský lid je konzumoval v minulosti poměrně často, byly výborným zdrojem vlákniny a se zeleninovými přílohami či s mléčnými výrobky báječně chutnaly a přispívali ke zdraví, vitalitě a psychické pohodě. Topinky lze doporučit každému, kdo se zajímá o zdravou výživu, a je to jedna z možností, jak si vylepšit jídelníček i tehdy, jste-li zastánci vegetariánské či veganské stravy.

Topinky v topinkovači

Milovníci topinek zaplesají

Nejzdravější topinky si připravíte z celozrnného, nejlépe kváskového chleba, a to pouze v topinkovači. Smažením na oleji budou hodně kalorické, i když panenský olivový olej jim dodá výraznou chuť a některé živiny. Velmi pak záleží na tom, jak topinky dochutíte. První možností je syrový česnek, ale ten nedělá některým lidem dobře. Topinky lze namazat sýrem či pomazánkovým máslem, anebo na ně využít pravou maďarskou Erős Pistu.

Co se skrývá pod tímto tajemným názvem? Je to jedna z maďarských kořenících směsí a mnozí lidé ví, že Maďaři jsou opravdoví gurmáni, a že dovedou kombinovat suroviny čistě přírodního původu tak, aby pokrmy byly dobře stravitelné, výživné a chutné. Maďarsko je zemí ovoce a zeleniny a právě zelenina hraje hlavní roli u většiny místních specialit.

Maďarská krajina u Balatonu

Erős Pista se vyrábí z čerstvé, velmi pálivé červené papriky, která se v této oblasti pěstuje již po staletí. Paprika v ní tvoří největší podíl, zbytek je pouze sůl, přírodní zahušťovadlo a antioxidační a konzervační látky (kyselina citronová a sorban draselný). Pista má kašovitou konzistenci, takže jí lze potírat na topinky přímo, nebo jí přidávat do pálivých pomazánek.

Co byste ovšem měli vědět, je fakt, že se jedná o výrobek dovážený přímo z Maďarska, které je pěstitelskou velmocí s vynikající jakostí všech vypěstovaných plodin. A pokud si tuto skutečnost chcete ověřit, vydejte se tam třeba na dovolenou k Balatonu, určitě nebudete svého rozhodnutí litovat.