Jak si snadno vypěstovat bazalku doma

Čerstvost je v kuchyni základní surovinou. Chcete-li se stravovat nejen zdravě, ale i chutně, tak musíte mít na vaření čerstvé potraviny. Přitom vypěstovat si jednu či dvě rostlinky svého oblíbeného koření není vůbec složité a nepotřebujete k tomu ani zahradu. Bohatě postačí obyčejný květník postavený za oknem, a to ve městě i na venkově.

Chcete mít doma něco netradičního, jedinečného a barevného? Ano, i taková bazalka může být. V nabídce zahradnictví i menších obchodů najdete trpasličí varianty, ale také rostliny s různě zbarvenými listy. Nemusíte tak spoléhat jen na tradiční zelenou.
pěstování bylinek

Pěstujte od semínka

Pozorovat, jak rostlina vyrůstá z ničeho v nádherný a chutný produkt je neuvěřitelné. A to nejen pro děti. Bazalková semínka nejsou drahá, ale také jich v jednom sáčku nenajdete příliš. Neváhejte tak použít všechny. V začátku si nachystejte květináče a výsevní substrát. Ten můžete zakoupit hotový, anebo ho namíchat z písku, zahradní zeminy a kompostu v poměru 1:1:1.
bazalka v květníku

Zeminu v květináči udusejte a nasypejte na ní semínka. Ty zahrňte hlínou, ale jen lehkou vrstvou. Poté je trochu zavlažte, a to ideálně odstátou vodou. Během klíčení půda nesmí nikdy vyschnout, proto si na to dávejte pozor.

Klíčení je poměrně rychlé. Během 14 dnů začnou semena klíčit a budete moci zpozorovat také drobné sazenice. V případě, že se uchytilo více semínek, budete je chtít zajisté přesadit. To můžete udělat 14 dnů po tom, co je uvidíte klíčit. Mnohem lepší samozřejmě je, když jich nezasejete do jedné nádoby příliš mnoho. Tak tomu předejdete a nemusíte to řešit.

V záhonu i v truhlíku

Velkou výhodou této byliny je její odolnost. Vydrží nejen chráněná za oknem v truhlíku či květináči, ale také běžně v záhoně. Je tak čistě na vás, to zvolíte a jaké máte možnosti. Dopřávejte jí dostatek vláhy a světla. Rostlina by se měla hnojit asi jednou za dva týdny speciálním hnojivem na bylinky. Nepoužívejte běžné typy. Speciální směs je namíchaná tak, aby podpořila růst, vůni i chuť.