Z vody na talíř: jak poznat čerstvou rybu

Vzhled toho prozradí nejvíce

Nemusíte být nutně rybářským odborníkem, abyste si mohli koupit dobrou rybu k večeři. Prakticky se na ni stačí podívat. To, co vidíte, by se vám, zjednodušeně řečeno, mělo líbit. Pokud kupujete například lososa, maso by mělo být šťavnatě růžové až červené. Vidíte-li jakékoli odstíny šedé či hnědé barvy, raději sáhněte po jiném kusu. V tomto případě je ryba v tomto stavu pravděpodobně již dlouhou dobu.
Dalším znakem jsou často zmiňované oči. Nepoznáte to u filetů, pokud ale kupujete makrely, pstruhy a další menší ryby v celku, právě podle očí čerstvost ryby dobře odhadnete. Měli by být stejně jako maso jasné, příliš nezakalené.
ryby v bednách

Přičichněte si, prosím

Nebojte se poprosit prodavače, zda si můžete k rybě přičichnout. V dobrých prodejnách by vám tuto možnost měli i sami nabídnout. Opět platí zásada: to, co cítíte, se vám musí líbit. Mnoho lidí odmítá ryby, protože přirozeně páchnou rybinou. U některých sladkovodních rybničních ryb nemohou být daleko od pravdy, avšak ryby, jako je již zmiňovaný losos, by takto zavánět neměli. Opravdu čerstvá ryba by v podstatě neměla být nijak cítit, stejně jako dobré maso.
steaky z lososa

Hleďte si toho, kde nakupujete

Velké obchodní řetězce jsou fajn na slevy a akce, chcete-li však opravdu kvalitní rybu, zamiřte do specializovaných prodejen nebo přímo k rybáři. Pokud tuto možnost v okolí nemáte, kupte tedy rybu v supermarketu, obloukem se ale vyhněte mrazicím boxům. Ptáte-li se proč, zkuste si někdy koupit dvě stejné ryby, ale jednu mraženou a druhou chlazenou. Rozdíl pocítíte nejen v chuti, ale i ve vzhledu a vůni.

Neváhejte se zpracováním

Na každém balení ryby budete mít uvedeno, kdy byla vylovená a do jaké doby byste ji měli zpracovat. S tímto datem prosím jinak nehýbejte a důsledně jej dodržujte. Právě u chlazených ryb je expirační doba kratší z důvodu nedostatečné sterilizace. Neváhejte ani u ryb speciálně vakuovaných.